Szeretettel köszöntelek a Wellness Kávé közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Wellness Kávé vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Wellness Kávé közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Wellness Kávé vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Wellness Kávé közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Wellness Kávé vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Wellness Kávé közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Wellness Kávé vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
TEA (Camellia sinensis)
A tea 6 méter magasra is megnövő
örökzöld bokor, melynek leveleit hasznosítják. Őshazája Burma, de ma
főként Kínában, Indiában és Grúziában termesztik. Termesztéséről annyit
mindenképp tudni érdemes, hogy a teaültetvényeket általában domboldalra
telepítik és a hároméves növényekről lehet betakarítani a leveleket. A
zöld tea a frissen szedett, megszárított levelekből készül. A fekete tea
készítésekor a leszedett leveleket füllesztik. A füllesztett levelek
fermentálódnak, a zöld klorofill lebomlik, feketés színanyag képződik. A
tealevelekhez a füllesztés során virágszirmokat is kevernek, így készül
a például a jázmin- vagy a narancstea.
A kereskedelmi tételek általában
2,5-3,5% koffeint, teofillint, teobromint, 25-30% cserzőanyagot és 2-3%
cukrot tartalmaznak. A teofillin is a központi idegrendszerre hat és a
vízkiválasztó hatása a koffeinhez hasonló. A cserzőanyag-kiválás a tea
készítésekor függ az áztatási időtől. A teafüvet 3-5 percig célszerű
forró vízben áztatni, mivel ekkor csak 3-5% cserzőanyag oldódik ki a
fűből. Az elfogyasztott, nagyobb mennyiségű cserzőanyag székrekedést
okozhat. A tea fluortartalma miatt a fogszuvasodás megelőzésében is
hatásos.
A maté 5-6 méter magas, trópusi,
örökzöld fa. Nálunk még nem elterjedt, bár a drogériákban már
megvásárolható a leveleiből készül filter.
Dél-Amerikában a teához hasonlóan fogyasztják. Forrázata füstös szagú. 1,5% koffeint, 10% csersavat tartalmaz.
A kávészemeket megtisztítják,
füllesztik, majd pörkölik. A pörkölés adja a kávé barna színét. A
különböző kereskedelmi kávék zamatát egyrészt az alapanyag (C. arabica,
C. robusta vagy ezek keveréke), illetve a feldolgozás módszere
befolyásolja. A pörkölt kávé 1-3% koffeint, 10-15% zsíros olajat és sok
más komponenst is tartalmaz.
A kakaófa
trópusi, 10-15 méter magas növény. Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában
termesztik, de az ültetvény növényei sohasem magasabbak 3 méternél. A
hosszúkás, barázdált termésben közel 60 mag található, ezekből készül a
kakaó. A magokat fermentálják, így a fehér mag barnásra színeződik. A
szárított, őrölt magvakat hozzák ezután forgalomba.
A kakaómag 1-3% teobromint, 0,3%
koffeint 45-55% zsírosolajat (ebből lesz a finom kakaóvaj) és némi
cserzőanyagot tartalmaz. A teobromin, bár a koffeinhez hasonló vegyület,
nem hat a központi idegrendszerre. A magokat fermentálják, így a fehér
színű magból barnás színű lesz. A szárított magokat hozzák ezután
forgalomba.
A kóladió az Afrikában őshonos
kólafa termése. A kávéhoz és a kakaóhoz hasonlóan a termésből nyert
magot használják fel. A szárított magvak szintén barna színűek. 0,5-2,5%
koffeint, némi teobromint, 4-5% csersavat és 20% keményítőt
tartalmaznak.
Nem csoda, hogy az afrikai bennszülöttek
körében a kólamagrágás rendkívül elterjedt, hiszen a kóladió
felfrissíti a vérkeringést, segíti az izommunkát, csökkenti az
éhségérzetet.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Túlsúly
Jó közérzet!
Hastánc!
Egészséges táplálkozás