Szereti Ön a kávét? Szerte a világon
milliárdok hódolnak a "fekete leves" élvezetének. Isszák olasz módra,
eszpresszóként elkészítve (mi is így szeretjük a legjobban),
kapucsínóként, tejeskávéként, amerikai módra hosszú kávéként, törökösen
elkészítve vagy éppen újabb módra jegeskávéként. Bármennyire meglepő,
mindössze két fő típusú kávébab létezik: az arabica és a robusta. A
robusta a világ termelésének 80%-át adja, ám kevésbé ízletes, kesernyés
ital főzhető belőle. A boltokban kapható kávékeverékek többsége ilyen
típusú kávéból készül. Az arabica típus íze erősebb, teltebb és lágyabb,
ám koffeintartalma mindössze körülbelül harmada a robusta típusúénak.
Ennek ellenére az arabica kávé egyre kedveltebb, és az igazi
kávékedvelők erre a típusra esküsznek.
Ám mit igyon az, akinek nincs lehetősége, esetleg kedve, netán
ideje kávét főzni? Az instant kávék néhány évtizede jelentek meg a hazai
kínálatban, és a különböző típusoknak - és az egyszerű
elkészíthetőségnek - köszönhetően jelenleg rohamosan nő a forgalmuk. De
vajon hogyan készül az instant kávé?
Egy kifutott kávé utóélete
Még a huszadik század elején történt, hogy egy belga mérnök
huzamosabb időn keresztül magas hegyek csúcsainak közelében végzett
méréseket, és eközben forró, friss kávéval próbálta melegíteni és
élénkíteni magát. Ám egyszer a főzés során a kávé kifutott, és az edény
oldalán egy barnás nyomot hagyott. A mérnök kíváncsian megkóstolta a
lerakódott porszerű anyagot, és teljesen kávé ízűnek találta. Némi
gondolkodás után rájött, hogy a jóízű anyag szilárd, vízben oldható
kávékivonat, és rövidesen megfejtette a keletkezésének titkát is. A nagy
magasságban uralkodó alacsony légnyomás lecsökkentette a víz
forráspontját, így annak elpárolgása nem károsította a kávészemekből
kioldódott anyagokat. A visszamaradt anyag tehát nem volt más, mint a
világ első kávékivonata, méghozzá szilárd formában.
Korábban is kísérleteztek a kávé lepárlásával, azonban a magas
hőfok miatt ez nem sikerült, a végeredmény íze mindig kellemetlen lett. A
mérnök viszont nem is késlekedett sokáig az ötlet hasznosításával, pár
év további kísérletezés után megnyitotta saját kávékészítő cégét New
York városában, és azonnal oldható kávékivonatot kezdett gyártani.
Megszületett hát az instant kávépor, amelyhez csak forró vizet kellett
adni, hogy finom, gőzölgő kávét kapjunk.
A vállalkozás hamar sikeres lett, és elindult az instant kávék
máig is tartó hódítása. Ma azonban már messze jutottunk a kezdeti
módszerektől. Hogyan is készül hát a polcokra kerülő kávépor?
Főzzünk egy kávét!
Méghozzá nem is kicsit, hanem mondjuk kezdjük egy tonna kávéval és
több köbméter vízzel. Így indul az instant kávépor készítése. Ha
elkészült a kádnyi fekete, akkor speciális tartályokba szivattyúzzák,
ahol nagyon alacsony nyomást idéznek elő. Így a víz már
szobahőmérsékleten forrásba jön, és a kávé besűrűsödik. Így azonban nem
tudnak minden vizet elpárologtatni, ezért a következő fázisban a
kávékivonatot egy ötletes szerkezetben forró levegővel fűtött hengereken
engedik át. Itt a maradék víz is elpárolog, és végül egy finom port
kapnak, amely forró vízzel feloldható. Az így készült instant kávé
olcsó, ám az íze a hőkezelés miatt kisebb-nagyobb mértékben eltér a
hagyományos főzött kávétól. Ennek ellenére máig így készül a forgalomban
kapható kávéporok többsége.
Párolgó jég
A drágább, sokkal természetesebb ízű instant kávéporok más
módszerrel készülnek. A lefőzött kávét először ugyanis jéggé
fagyasztják, majd speciális, hűtött gépekkel apróra darálják. A szemek
egyenesen egy olyan kamrába kerülnek, amelyben a légnyomás a légköri
értéknek mindössze néhány ezred része. A vákuumkamrába porlasztott
szemcsékből a víz gyakorlatilag folyékonnyá válás nélkül elpárolog, így
végeredményül ismét csak egy szilárd, por alakú kávékivonatot kapnak.
Ezt a folyamatot fagyasztva szárításnak vagy más néven liofilizálásnak
hívják, így a végeredményre gyakran használják a liofilizált kávé
elnevezést is.
A boltokban úgy különböztethetjük meg az ilyen változatot, hogy ez
az instant kávé inkább apró kavicsokra emlékeztető formákban kerül
üvegekbe, míg a hagyományos eljárással készült sokkal közelebb áll a
porhoz, néha inkább pelyhes szerkezetű. A legjobb minőségűekből kis
odafigyeléssel a hagyományos főzött kávéra megtévesztésig hasonlító
italt készíthetünk.
Hol mi kerül a csészébe?
Mennyire népszerű az instant kávé? Ez országonként változó, hiszen
amíg az olaszok például egyenesen a kávé megcsúfolásának tekintik, addig
a tőlük nem messze lévő Egyesült Királyságban tízből kilenc ember csak
ilyet iszik. Hasonló az arány Japánban is, de a legnagyobb
kávéfogyasztónak tartott amerikaiak körében mindössze az emberek negyede
kedveli az instant kávéporból készült italt. Mi a helyzet nálunk? A
legtöbben hagyományos feketét, presszókávét szeretünk inni, de egyre
több instant kávét, azaz közismert nevén neszkávét fogyasztunk. A
fogyasztás növekedéséhez egyre nagyobb arányban járulnak hozzá a
népszerű kapucsínóporok vagy a kettő, esetleg három az egyben változatok
is. Ez utóbbiak a kávé mellett cukrot, illetve cukrot és krémport is
tartalmaznak.
Ha legközelebb egy csésze frissítő kávéra vágyik, és főzés
helyett csak "kever" magának egyet, akkor már tudhatja, hogyan készült
italának alapja.
Kapcsolódó hírek:
Igen vagy Nem?
Felfedezésének története
Áldás vagy Méreg?
Hastánc!